Miten minusta tuli äänivalmentaja? 

Olen Minna Laukkanen, Ääniräätäli Oy:n perustaja ja yrittäjä. Olen koulutukseltani filosofian maisteri, musiikkipedagogi AMK ja musiikkiteatteri-ilmaisunohjaaja. Varsinaisten tutkintojen lisäksi olen opiskellut vokologian ja viestinnän perusopintoja Tampereen yliopistossa sekä osallistunut lukuisille kursseille laulun ja äänenkäytön saralla. Olen myös suorittanut Ääniergonomiakartoittaja-koulutuksen Työterveyslaitoksella.

Olen kouluttanut työurallani lukuisien eri organisaatioiden puhetyöntekijöitä ja yksityisiä lauluoppilaita, kuoroja ja erilaisia ryhmiä. 

2000-luvun vaihteessa työskentelin koulutusvastaavana Turun Ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla ja samalla oppilaitoksen äänenkäytön opettajana.

Taiteellinen urani on vienyt minua oopperan ja teatterin näyttämöille, sinfoniaorkesterien ja kirkkomusiikkikonserttien solistiksi sekä televisio- ja radioesiintymisiin. 

Äänenkäyttökouluttajaksi minulla oli taiteellisten opintojeni alusta lähtien suuri kutsumus. Ensimmäinen koulutusilta järjestettiin Virtain Naiskuorolle, ja voi kuinka se jännitti! 

Senkin jälkeen on jännittänyt, ehkä viime vuosina eniten Suomen eduskuntatalolle tehty koulutuspäivä. Siitä selvisin ajattelemalla, että olkoonkin iso ja arvokas talo valtakunnan huipulla, niin ihmisiähän hekin siellä vain ovat!

Monipuolinen näkemys ihmisäänestä

Monipuolisesta taustasta johtuen minulle on muodostunut joustava näkemys ihmisäänen mahdollisuuksista.

Pyrin löytämään jokaisen ihmisen persoonallisesta äänestä mahdollisimman hyvän ja toimivan version.

Vaikka äänenkäyttökoulutukseni ovat täynnä painavaa tietoa äänen hyvinvoinnista, hyvä tunnelma ja uusien asioiden oivaltaminen ovat tärkein anti osallistujille.

Koulutuksissani yhdistyvät parhaat puolet mielenkiintoisesta ja havainnollisesta luento-opetuksesta sekä kokemuksellisesta itse tehden oppimisesta.

Jokainen ääni on kehittämisen arvoinen

Äänen kehittäminen on mahdollista aivan jokaiselle. Ei ole olemassa "rumaa" tai "vääränlaista" ääntä. 

Voi olla, että jollakulla ääni ei ole ihan optimaalisesti toimiva.

Silloin kannattaa hakea apua, tietoa ja hyviä neuvoja.

Terveellinen äänenkäyttöympäristö on myös työnantajan etu ja ääniergonomia kuuluu työsuojelun piiriin. 

Äänivalmentajana olen äänenkäyttötaidon, äänenhuollon ja ääniergonomian asiantuntija. 

Avullani työpaikkanne kaikki äänet saadaan kukoistamaan ja viestimään vaikuttavasti omille sidosryhmillenne! 

Palautteita

"Koulutus oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja sain hyviä vinkkejä äänenkäyttöön. Opettajan esiintyminen oli erinomaista, hän osasi selittää asiat selkeästi ja vastasi kysymyksiin hyvin. Lisäksi hän osasi huomioida hyvin ryhmää antamalla esimerkiksi hyviä vinkkejä äänenkäyttöön puhelinpalvelussa työskenteleville." Nimetön palaute, Verohallinnon puhelinpalvelu

"Asiakaspalvelussamme työskentelee noin 30 puhelintyötä tekevää asiantuntijaa. Ääni on yksi heidän tärkeimmistä työkaluistaan, ja halusimme antaa heille koulutusta äänenhuoltoon ja äänenkäyttöön liittyen.

Koulutuksen tavoitteena oli antaa osallistujille työkaluja, joiden avulla neuvojamme voivat itsenäisesti ylläpitää äänensä hyvinvointia ja joiden avulla harjoittaa ääntä kestävämmäksi ja asiakasystävällisemmäksi. Valitsimme kouluttajaksi Minna Laukkasen,  jonka kanssa oli helppoa suunnitella juuri meidän tarpeisiimme sopiva koulutus.

Koulutus järjestettiin etäyhteydellä ja Minna onnistui luomaan koulutukseen mukavan rennon tunnelman. Koulutukseen osallistujat kokivat koulutuksen erittäin hyödylliseksi oman työnsä kannalta ja saivat koulutuksesta paljon konkreettisia neuvoja äänen huoltoon. Etäkoulutus onnistui osallistujien mielestä hyvin. Etänä tapahtuvan koulutuksen takia Minna ei voinut antaa tehdyistä harjoituksista palautetta, mutta osallistujat kokivat että harjoituksia oli rennompi tehdä omassa rauhassa eikä tarvinnut ujostella omia ääniä.

Koulutukseen liittyvät kirjalliset harjoitteet ja äänenavausharjoitteluvideo ovat meidän neuvojillamme olleet koulutuksen jälkeen ahkerassa käytössä. Kiitos asiantuntevasta ja tarpeisiimme räätälöidystä koulutuksesta :-).

Minna Mäkelä, Henkilöstönkehittäjä, Yleinen työttömyyskassa, YTK

$(".mobileNavigation ul li a.index-8").attr("target","_blank");