Miten oppia laulamaan ja muita kysymyksiä

On mahdotonta sanoa täysin yleispätevästi, kuinka kauan laulunopiskeluun pitää varata aikaa tai kuinka usein on käytävä tunnilla. Joidenkin tarpeisiin sopii käydä kerran kahdessa viikossa tunnilla, joidenkin kannattaa tulla tunnille kerran viikossa. Koetamme avata tässä osiossa hiukan tavallisimpia kysymyksiänne ja lisää saa lähettää! 

1) Kuinka usein minun on käytävä tunneilla, että huomaan edistyneeni?

Tärkeintä on säännöllisyys. Useimmat oppilaamme käyvät tunneilla joka viikko tai joka toinen viikko. Monet ottavat myös "kuurin" laulutunteja, jatkavat sen jälkeen omaa harjoitteluaan ja palaavat taas uudelle jaksolle Ääniräätäliin. Meillä voit sopia itsellesi sopivan rytmin käydä tunneilla, vaihtaa sitä tarvittaessa toiseksi, ja vaikkapa ottaa välillä spurtin, esimerkiksi ennen esiintymistä. 

Aloittelijoille suosittelemme tuntia vähintään kerran viikossa, että asiat eivät pääse unohtumaan, eivätkä ala elää omaa elämäänsä muistin varassa harjoitellessa. Väärät toistot eivät vie sinua eteenpäin laulajana ja kestää aikansa, ennen kuin opit itse harjoittelemaan ja havaitsemaan virheitä omassa tekemisessäsi. Tottumuksiasi et pysty itse muuttamaan, ennen kuin havaitset ne, ja siinä kokeneen opettajan silmä ja korva on apunasi! 

Otsikon kysymykseen on mahdoton vastata. Silti sitä meiltä aina kysytään. Me vastaamme aina: jokainen edistyy omasta lähtötasostaan, mutta emme voi luvata. Se on mielestämme reilua, että emme lupaa sellaista, mikä ei ole ihmisen kädessä.

2) Miten minun pitää valmistautua laulutunneille?

Ääniräätäli on matalan kynnyksen laulustudio. Emme vaadi sinulta etukäteisvalmistautumista, teet ja harjoittelet omien kykyjesi ja tavoitteittesi mukaan. Usein aluksi riittää, että mietit tunnilla läpikäytyjä asioita ja pyrit tiedostamaan kehosi käyttöä sekä ajatuksiasi.

Kun valmistaudut esiintymiseen, haasteita tulee luonnollisesti enemmän, kuin aivan ensimmäisillä tunneilla. Kun haluat harjoitella kotona itseksesi, pidä mielessä kultaisena sääntönä rauhallisuus ja kuulostelevuus. Saat siten enemmän aikaan, kuin väkisin ääntä puristamalla! Monet sanovat, että kun tekee jotain muuta harjoitellessa, ääni tulee helpommin. Toisaalta, jos keskityt sanottavaasi, ääni tulee myös silloin kuin kaupan päälle. 

Kun taitosi kasvavat, haluat varmasti harjoitellakin enemmän ja opetella uusia lauluja. Suhtaudu jokaiseen lauluun uteliaasti ja tutkivasti, harjoittele esim, fraasi kerrallaan ja anna kehosi ja mielesi "löytää" laulu. Harjoittelu on ainoa tie oppimiseen ja menestykseen. Lahjakkuus on vain lähtökohta.

3) Mistä tiedän, kuka on minulle sopiva opettaja?

Sopiva opettaja löytyy parhaiten kokeilemalla - sinulla on aina vapaus vaihtaa opettajaa, tai vain kokeilla, millainen tyyli opettaa toisella opettajalla on. Opettajamme niin kuin oppilaammekin ovat kaikki yksilöitä erilaisine temperamentteineen, mutta opettajat ovat ammattilaisia myös kohtaamaan erilaisia persoonia.

Laulu- ja musiikkityyli merkitsee vasta siinä vaiheessa enemmän, kun perusasiat on opittu. Näin ollen aloittelija voi turvallisesti valita kenet tahansa opettajistamme: jokaisella on keinot ohjata oppilas turvallisesti ja tehokkaasti oikean laulutekniikan jäljille. Myöhemmässä vaiheessa voi olla järkevää valita vaikkapa pop jazz -opettaja, jos mielii esim. tangokisoihin tai laulaa rokkibändin solistina, ja tarvitsee kevyen musiikin asiantuntemusta. Jotkut oppilaamme käyvät myös kahdella opettajalla samaan aikaan, mutta tätä suosittelemme vasta sitten, kun perusasiat on hallinnassa.

Tiesitkö muuten, että Ääniräätälissä työskentelee yksi Turun harvoista korkeakoulutetuista pop jazz-laulunopettajista? Näin on. Jokainen on ansainnut pätevän opettajan, muuten menee rahat hukkaan ja pahimmassa tapauksessa äänikin kärsii. 

4) Mistä maksan, kun maksan laulutunnista?

Ääniräätäli on yksityinen laulustudio, mikä tarkoittaa sitä, että emme saa mitään valtion tai kunnan tukea toimintaamme, kuten monet muut musiikkikoulut saavat. Se tarkoittaa myös sitä, että meillä on täysi vapaus toimintamme järjestämiseen - ja se on etu, josta emme halua luopua. 

Ääniräätäliä koskevat samat lait ja asetukset, kuin muutakin yritystoimintaa: maksamme 24% arvonlisäveroa valtiolle, eli melkein neljänneksen asiakkaan maksamasta hinnasta.

Ääniräätälissä on mahdollista ostaa sekä yksittäisiä laulutunteja että useamman laulutunnin paketteja. Mitä useamman laulutunnin ostat samalla kertaa, sen edullisemmaksi kertahinta tulee. Haluamme palkita sitoutumista edullisemmin hinnoin. Sitoutumalla myös oppiminen on tehokkaampaa.

Opettajien palkkakulujen lisäksi meillä on toimitilakulut, vartiointikulut, tietotekniikkalaitekulut, pianoiden huolto, nuottivaraston täydentäminen, irtaimiston hankinta ja uusinta, kopiokoneen kulut, kopiopaperit ja -musteet, remonttikustannukset, kouluttautumiskuluja, kirjanpitokustannukset, markkinointikulut...jne, mitä nyt pienenkin yrityksen täytyy hoitaa toimintaansa pyörittääkseen. Haluamme myös tarjota mahdollismman helpon tavan toteuttaa laulutuntien hankkiminen ja tuntien varaaminen: olemme satsanneet mm. verkkokauppaan ja tuntivarausjärjestelmään.

Pyrimme tarjoamaan opetusta myös muilla tavoin, esim. ryhmäopetuksena, jolloin yksittäisen asiakkaan maksama hinta ei ole niin korkea. Se on kuitenkin selvää, ettemme voi kilpailla hinnoissa julkisen puolen tarjonnan kanssa, mutta me takaamme laadukkaan opetuksen aivan kaikille – eikä meille ole sisäänpääsykokeita!

Mikä on Sinun tarinasi, kysymyksesi tai palautteesi meille?

Ota yhteyttä